Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.

Den Gamle By

En af top-attraktionerne i Aarhus er Den Gamle By – Danmarks købstadsmuseum. Her kan du og familien tage på en tidsrejse gennem 1800-tallets brostensbelagte gader og ende ud i 1970’er kvarterets kollektiv. Undervejs møder du levende karakterer, der fortæller om bylivet og dagligdagen gennem tiderne.

Levende museum

Den Gamle By er Danmarks første frilandsmuseum som der formidler om købstædernes kulturhistorie med huse indhentet fra hele Danmark. Her får du fornemmelsen af handelslivet og dagligdagen: Du kan høre de skræppende, fritgående gæs og hestevognen, der ruller hen over brostene. Indenfor møder du måske den unge pige i huset, og på Torvet kan du høre en lille gruppe sladre om den unge mand, der har købt en enkeltbillet til Amerika.

Den Gamle By er nemlig et levende museum, hvor aktører er hoppet i tidstypiske klæder og hilser dig velkommen i tidens sproglige vendinger. Gør dig selv en stor tjeneste og fald i snak med dem – for aktørerne fortæller hjertens gerne unikke små historier, som du ikke nødvendigvis kan læse dig til på plancherne.

Læs også:Spillesteder i Aarhus

Tidslommer i Den Gamle By

Den Gamle By er inddelt i tre tidslommer: 1974, 1927 og 1864 – og snart er endnu en på vej, nemlig 2014. Vi guider dig her gennem de forskellige bydele og kvarterer.

Kollektiv og kernefamilie i 70’er kvarteret

I det nyeste kvarter er du kommet tilbage til velfærdssamfundet i 1970’erne. Her kan du besøge både kernefamilien og kollektivet, se de tyrkiske gæstearbejderes lejlighed og gå på opdagelse i baggården med vasketøj og fælles lokum. Et tip herfra er også at besøge den blinde mands hjem, hvor du får et unikt indblik i, hvordan det er at leve og bo som blind.

Telefoncentral og automobilforretning i 1927

I 1927-bydelen er gadebilledet præget af tidstypiske gavlreklamer, telefontråde og automobiler. I butikkerne sælger man fabriksproducerede varer som i 20’erne og du kan endda købe souvenirs med hjem fra boghandleren, hos isenkræmmeren og i Schous sæbehus. Desuden kan du prøve en telefon med ledning i Telefoncentralen.

Den ældste bydel – op til 1864

I den ældste del af museet finder du et bykvarter, sådan som det kunne have set ud i H.C. Andersens tid – og før da, da der også er bygninger fra år 1550. Her er brostensbelagte gader og bindingsværkshuse, der fortæller om forretningsliv og håndværkstraditioner. Gå en tur i haverne og drivhuset eller slå dig løs i legeområdet med stylter, keglebane og børnekarrusel. Er du lækkersulten, kan du tage en tur forbi bageren i Adelgade eller købe rustne søm på Købmandsgården.

2014 – En ny bydel på vej

Om fem til 10 år kan du besøge en 2014-gade i Den Gamle By. Museet er lige nu igang med at indsamle både genstande og rekvisitter til de kommende udstillinger. Har du ting i gemmerne, som fortjener at komme på museum, og vil du være med til at sætte dit aftryk, kan du se her, hvad museet efterlyser.

Udstillinger og museer på museet

Udover huse og kvarterer kan du også se de permanente udstillinger og egentlige museer på museet.

Aarhus Fortæller

En af de større udstillinger er Aarhus Fortæller, under jorden i 70’er kvarteret. Udstillingen er som et separat museum, for her formidler museet Aarhus’ historie fra vikingetid til nutid. Særligt bemærkelsesværdigt er det 30 tons tunge damplokomotiv: Bliver du stående længe nok, vil du nemlig få dig en mindre forskrækkelse, når toget pludselig tuder og damper.

Kunstkammeret

Under jorden finder du også Kunstkammeret med en imponerende samling af ure, smykker, sølvtøj og fajance. Udstillingerne er topsikret, og nede i de stille, mørke udstillinger kan du fordybe dig i de mange kostbare genstande. Brug eksempelvis forstørrelsesglasset i ur-samlingen for at se detaljerigdommene eller læs om Bispebollen, som var en bowle, der blev brugt til servering af drikken ‘Biskop’. Denne vin-drik kan du i øvrigt selv købe med dig hjem, da museet har produceret en hjemmelavet version.

Legetøjsmuseet

For børn og barnlige sjæle er der masser at udforske i Legetøjsmuseet i Den Gamle By, hvor samlingen runder 5.000 stykker legetøj. Her er legetøj fra 1600- til 1900-tallet, og du kan finde alt fra fine porcelænsdukker til tinsoldater, sjovt mekanisk legetøj og grumme tegnefilm.

Læs også: Frederiksbjerg din guide til Aarhus hyggeligste bydel

Huset fortæller

Udstillingen ‘Huset fortæller’ er også et besøg værd – for her kan du få et fascinerende indblik i, hvordan Den Gamle By bærer sig ad med at genopføre huse. Du kan også finde ud af, hvilke dyr der kan gemme sig inde bag vægge og i møbler.

Særlige aktiviteter i Den Gamle By

Den Gamle By har også en række spændende events og særarrangementer, som du bør holde øje med. Her er vores tips til både de kendte og de mere skjulte tilbud på museet.

Guidede ture

Er du villig til at spendere lidt ekstra på din museumstur, kan du booke en rundvisning i byen for 750 kr. Foretrækker du selv at styre slagets gang, kan du gratis få udleveret en rute, hvor du kommer gennem hele byen med afsæt i et bestemt tema, eksempelvis lokums-ruten.

Erindringslejligheden

Har du hørt om Erindringslejligheden i Den Gamle By? Formentligt ikke, for besøgende har normalvis ikke adgang til den. Lejligheden er indrettet som et middelklassehjem anno 1950, hvor man gennem sanser stimulerer hukommelsen for ældre og demensramte. I Erindringslejligheden er det hændt, at de ældre, der ofte er stille, pludselig får tungen på gled, eller at et menneske, som havde glemt færdigheden til at spille klaver, pludselig satte sig ved klaveret og spillede.

Museet udbyder kurser for eksempelvis plejepersonale og arrangementer for plejehjemsbeboere, men har du en forælder eller bedsteforælder med demens, er der også et gratis tilbud kaldet “Erindringer i fællesskab”, hvor der serveres kaffe og kage i lejligheden, og efterfølgende præsenteres I for værktøjer til at støtte hukommelsen. Der er derudover mulighed for at købe et “Familiebesøg” for flere generationer – eks. i anledning af en bryllupsdag. Se siden for nærmere information om priser og datoer.

Jul i Den Gamle By

Jul i Den Gamle By er en velkendt begivenhed for de fleste aarhusianere. Her pyntes op i husene og man får indblik i, hvordan julen var for både de rige og de fattige. Der er aktiviteter for børn, og i boderne på Torvet sælges æbleskiver og glögg. Der har desuden tidligere været mulighed for at se Ludvig Holbergs komedie ‘Juule-stue’ i Helsingør Teater ved indgangen til Den Gamle By. Hold øje med program og arrangementer her.

Gratis koncerter og J-dag på Bent J

Den Gamle By har også sin egen jazzbar – nemlig det legendariske værtshus Bent J, som blev lukket i 2008 og nu er genopført på museet. Her kan du nyde et Aarhus-sæt og ryge, som i et typiske brunt værtshus. Indimellem er der gratis livekoncerter, og naturligvis kan man også på Bent J fejre landets årlige J-dag, hvor julebryggen lanceres.

Klub Den Gamle By

Har du årskort til Klub Den Gamle By, får du invitationer til spændende foredrag, eksempelvis om opførelse af bygninger og Gellerupplanen, blot for at nævne nogle få. Desuden kan du som medlem få et eksemplar af årbogen, hvor du kan læse artikler om det spændende arbejde bag kulisserne i Den Gamle By.

Tilbud i Aarhus

LanghoffogJuul
Social Dining Sæsonmenu hos Langhoff & Juul
Se tilbud
Royal Shawarma
Shawarma eller pita fra Royal Shawarma
Se tilbud
Faour Palæstinesisk mad
Takeaway fra Faour - Falafler fra oprindelsesstedet
Se tilbud

I samme kategori

Teatret Svalegangen
minigolf i aarhus
Museums og Galleriguide. Art Expo.
No regrets

Tip os

Send dine tips til byen og del dem med resten af Århus – fra århusianer til århusianer!

Mest læste

loulou-2
Bertasminde
majmarked på jægergårdsgade
Frisør Aarhus

Populære kategorier

Information

Nyhedsmail

Vind 4 entrebilletter med turbånd til Tivoli Friheden

Tilmeld dig TipAarhus’s nyhedsbrev, og deltag i konkurrencen om 4 entrebilletter med turbånd til Tivoli Friheden.